Wednesday, January 19, 2011

Med spill som popkulturell referanse

Er du klar over at dagens unge har helt andre referanser enn oss… noe eldre?

Ikke helt overraskende, men altså – guttungen er ni, snart ti. Min alder er uvesentlig i denne sammenhengen (!!), men la oss si at jeg var temmelig liten da “Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark” gikk på kino, noe som betyr at jeg iallefall fikk den med meg i reprise på TV noen år etterpå. Fornøyelig film, men jeg husker igrunn ikke stort av filmen foruten slutten (hvem kan glemme slutten?).

Så da Cataclysm (en expansion) kom til spillet World of Warcraft, og stor del av questene i det nye området Uldum refererte til Indiana Jones-filmen (questgiveren heter Harrison Jones – en kombinasjon av skuespilleren (Harrison Ford) og characteren (Indiana Jones)), fant mannen ut at vi skulle se Indiana Jones-filmen på nytt slik at jeg bedre kunne få med meg de popkulturelle referansene og de interne jokene til questene og uttalelsene Harrison Jones kom med.

Guttungen, som også spiller WoW, så filmen med oss. Og det fascinerende er – mens jeg underveis i filmen tenkte “ahh” når jeg husket deler av filmhandlingen, kom guttungen stadig med “Åh men det husker jeg fra spillet, snart skjer sånn og sånn” eller “det er jo akkurat sånn som i spillet” og storkoste seg med å gjenkjenne handlingen i filmen. Spillet han referererte til var ikke WoW, men LEGO: Indiana Jones: The Original Adventures, et spill til wii, xbox og flere konsoller, og som han fikk for noen år tilbake. Handlingen i lego-spillet er visst en blanding av alle tre original-filmene, og visse deler har tydeligvis klare, sammenhengende referanser til filmen som gjorde at guttungen kunne se en film laget 20 år før han ble født på en helt annen måte enn meg, eller pappaen sin. Og vite sånn omtrent hva som ville komme, uten å ha sett filmen før. For oss var jo filmen den originale, men for ham var det jo spillet som var den originale. Han ble litt småoverrasket over at filmen fantes, jeg tror ikke han fikk med seg at det var en film bak spillet. Og syntes det var artig. Litt sånn – lese boka eller se filmen først? Bare at man nå kanskje får legge til “spille spillet eller se filmen først”?

Man har en hel hær av unger som er vokst opp med spill basert på film (Harry Potter, noen? Star Wars?), som kanskje var for små til å se selve filmen men fikk lov til å spille spillene. Spillene gir dem jo et helt annet referanseholdepunkt når de får se filmene i ettertid…?

Vet ikke helt hva jeg vil med dette innlegget, men syntes det hele var kuriøst nok til å i alle fall ha nevnt det en plass.

Ps. Jada jeg vet Harrison Jones/Indiana Jones-referanser har figurert i WoW tidligere og.

Her kan du forøvrig finne en liste over popkulturelle referanser i World of Warcraft.

No comments:

Post a Comment